miercuri, iulie 22

AutoCAD-ul si profesia

undecided_webAm hotarat sa scriu postarea aceasta dupa ce am observat,  ieri, ca pe site-urile de joburi posturile de operator CAD au peste 700 de aplicanti si posturile de inginer/arhitect de zece ori mai putini. Evident cifrele pe care le-am vazut sunt afectate de perioada anului (iulie) si de situatia economica particulara (criza economica, criza locurilor de munca, somaj in crestere etc.) dar chiar si asa discrepanta e prea mare.
Nu ma pot abtine sa ma intreb: oare cei 600 care aplica la operator si nu la inginer/arhitect stiu doar AutoCAD?
si oare e bine?
Raspunsul vine mai jos intr-o postare despre Autocad ca mijloc pentru atingerea unui scop si despre importanta urmaririi profesiei inaintea uneltelor folosite de profesia respectiva.
Ce as sfatui pe cineva care e acum la liceu si e pasionat de calculator si Autocad?
l-as sfatui sa-si aleaga domeniul in care vrea sa lucreze cu Autocad-ul si sa se pregateasca pentru el. Daca stie si Autocad e foarte bine dar nu va fi nici pe departe suficient. Mai mult decat atat, in timp, sa stii Autocad se poate transforma din avantaj in handicap daca ramane DOAR Autocad.
Sa presupunem ca esti la liceu sau l-ai terminat si iti place sa lucrezi in AutoCAD, ai vrea sa-l inveti si mai bine si te gandesti sa dai la o facultate unde sa-l folosesti. Fie ca e Politehnica, Constructii sau Arhitectura crede-ma pe cuvant e muuult mai important sa faci tot ce poti pentru a intra la facultate, a termina cat mai bine si a deveni apoi cat mai bun in meseria respectiva decat sa inveti cat mai bine Autocad.  Pentru Autocad o sa ai tot timpul si dupa ce intri, Autocad-ul de baza se poate invata in cateva luni si dupa inca 1-2 ani de lucru, in timpul facultatii, pe proiecte concrete, inveti mai mult decat suficient ca sa-ti duci la bun sfarsit desenele de zi cu zi... mai greu e SA AI PROIECTE SI DUPA CE TERMINI! si asta ar trebui sa fie grija ta principala.
Chiar si ca meserie de sine statatoare operarea Autocad sau CAD Management-ul necesita cunostinte tehnice din domeniul in care lucrezi. Cei mai apreciati operatori si CAD Manageri sunt cei care cunosc cel mai bine domeniul in sine nu doar Autocad-ul tocmai pentru ca daca beneficiezi de training-ul potrivit poti deveni foarte eficient in AutoCAD mult mai repede decat inveti sa... proiectezi autostrazi sa zicem.
Nimic nu te impiedica ca odata terminata scoala sa devii operator CAD sau Manager CAD dar in primul rand trebuie sa fi sigur ca esti cu studiile cat de departe a fost posibil.
E important sa intelegi felul in care deciziile tale de acum iti influenteaza viitorul si e mai bine sa alegi corect acum decat peste zece ani. Daca acum gresesti mai devreme sau mai tarziu va trebui sa alegi din nou  si va deveni din ce in ce mai greu.
Revenind la subiect concluzia ar fi urmatoarea:
AutoCAD-ul e ca un bisturiu... oricine il poate tine in mana si poate invata sa-l foloseseasca, cu ceva documentare ,dar asta nu il face doctor si nici nu ii va permite vreodata sa faca operatii, asa ca daca iti place sa lucrezi cu bisturiul doreste-ti in primul rand sa fii doctor, apoi opteaza pentru chirurgie si abia dupa aceea are sens sa devii un maestru al bisturiului. Pana atunci e ok sa te joci cu el dar nu il confunda cu profesia.
Spor la invatat :)
Printeaza aceast articol

2 comments:

  1. Foarte utile informatiile, m-a faut sa inteleg mai bine treaba, pe voi nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna la toti care citesc cate ceva pe aici
    Este interesant articolul, dar el a dat sfaturi strict, generatiei de tineri care se pregateste sa termine un liceu.
    De ce nu se gandeste nimeni ca din toate institutele de cercetari si proiecteri din epoci apuse, au ramas pe drumuri si fara slujbe, o gramada de tehnicieni proiectenti si desenatori tehnici care din penite papagal sau mai tarziu rotrig sau faber castel au facut ce s-a distrus cu buna stiinta in 20 de ani de democretie.
    Oare ce raspuns s-ar da la intrebarea :
    Daca un om care a cochetat cu desenul tehnic si stie cum se face proiectere in 2D pe planseta, cu ajutorul unuiu trening adecvat nu poate deveni un bun, ca sa nu zic, un foarte bun operator Acad ?

    RăspundețiȘtergere